اصول اعتقادی و واجبات ومحرمات درقرآن وسنت وجایگاه مستحبات .قسمت دوم
اعمال ورفتارواجب درآیات قرآن کریم
ایمان واعتقاد به خداوند
ایمان واعتقاد به انبیاء واولیاء الهی
ایمان واعتقاد به جهان آخرت
کمیت وکیفت انجام (واجبات)فروع دین
پاداش بهشت
جزای جهنم
آنچه انجا آن مورد سفارش ورضایت خداوند است
در بررسی و مطالعه اجمالی از آیات قرآن کریم ( بعنوان منبع مطالب )که برای همه مردم در همه سطوح ممکن است ، آنچه را که انسان مؤمن باید به آنها ایمان و اعتقاد داشته باشد و همچنین بعنوان اعمال ورفتارواجب در طول عمرخود ودر راستای عبادت در دنیا به آنها بپردازد ، عبارتند از :
1- ایمان و اعتقاد به خدای یکتا واینکه او زنده است و پدر و مادر و همسر و فرزند و بستگان ندارد و هیچ وقت به هیچکس و هیچ چیز ، هیچگونه نیازی ندارد و آفریننده همه چیز و همه نعمتها اوست وتمام صفات برترکه انسان می شناسدوآنچه را که از آن صفات انسان نمی داند ، همه از آن خداست وسپاس و ستایش و پرستش ( با خلوص نیت ) ازطرف آنچه خدا آفریده وبخصوص انسانها مخصوص خداوند است و سجده کردن فقط مخصوص حق تعالی است و انسان باید در تمام امور و برای هر دقیقه و ثانیه و کمتر از آن در عمرش به خداوند توکل نماید و ایمان به عبادت و بندگی فقط برای خدا داشته باشد و اطاعت و پیروی از هدایتش از اعمال روز مره انسان گردد .
*- ایمان و اعقتاد به اینکه خداوند خواب ندارد و نیکوترین نامها برای اوست و او والا وبزرگوار است وانسان باید به اعتقادات خود در باره خداوند رنگ الهی ( ایمان و توحید و اسلام) بدهد و فقط خدا را عبادت کند و باید همیشه و همه جا شکر ویاد خدا را بنماید .
*- باید ایمان و اعقتاد داشته باشد که ملائکه و فرشتگان و همه موجودات نیز به خداوند ایمان دارند و آنگونه که توان دارند به عبادت او مشغول هستند .
*-خداوند منان نگهبان عدل و درستی است وصاحب دنیاوآخرت وبهشت وجهنم است وتمام قصه های بیان شده درقرآن را برای عبرت مردم وایمان راسخ ومحکم به خداوندواطاعت وپیروی از اوبیان نموده است ، او بهترین دوست انسان است و انسان باید هر چیز را فقط از او بخواهد .
*- خداوند منان اگر بخواهد می تواند همه مردم را بسوی اسلام و بهشت هدایت نماید ولیکن انتخاب را بر عهده مردم گذاشته است و با بیان اعمال و اعتقادات واجب و حرام و مستحبات و مکروهات در قرآن کریم و فرستادن پیامبران به منظور بیان دعوت مردم به سوی خداوند درحول محور خدا پرستی و اطاعت از او واطاعت از پیامبران و عمل کردن به قرآن کریم ، انتخاب و تعیین دین و به تبع آن انتخاب بهشت و یا جهنم را به خود انسانها واگذار کرده است و مهمتراینکه بارها به انسانها اعلام داشته که از اعمال و رفتار و اعتقادات آنها کاملا" مطلع و آگاه است و همه اعمال ورفتارآنها را(توسط مأموران الهی) ثبت خواهدکردوپاداش بهشت ویا جزای جهنم رااز بابت پرونده عملکرد آنها به مردم اختصاص داده خواهد شد،ودرهدایت وراهنمائی مردم کوتاهی نشده است واگرخداوند میخواست باطل را محووحق وپیروی ازکلمه لا اله الاالله که سزاوار مؤمنین رااستوارمی کرد .
*- خداوند برای تأکید وعده ها و گفته های خود و تاکید بر دعوت پیامبران ، به قرآن کریم ، به باد و ابر و آسمانها و کشتیها و حرکت آن در آب و به خودش قسم یاد کرده است و برای هدایت مردم پیامبران را فرستاد ه است واعلام کرده است که ایمان به خدا بزرگترین تجارت برای انسانهاست که بهای آن نیز بهشت و نجات از جهنم است
*- ای انسانها دوست و یار خداوند باشید و بدانید او بر هر کاری تواناست و بر همه جا و همه چیز تسلط دارد ودر همه جا به همه چیزواقف وآگاه میباشد ، ای انسانها و به عبادت و پرستش خداوند(بخصوص درمکانهای مناسب و مساجد (بپردازید و بدانید خداوند همیشه با شما و در کنار شما ودر کمینگاه شماست .
*- اگر قرار باشد خصوصیات و صفات خداوند و آنچه از ناحیه او میباشد را در این ردیف بصورت تیتر وار و کلی بیان کنیم ، باید تمام محورها ی این بحث و همه مطالب این مقاله را به آن اختصاص داد که آن هم نمی تواند بیانگر ذره ای از حقیقت و معرفی او باشد وبرای بیان منابع نیز باید به اکثر آیات قرآن کریم استناد نمود که خارج از گنجایش این مقاله است و لذا ضمن اکتفا نمودن به موارد مذکور و خلاصه کردن تمام آنچه باید گفته شود در کلمات ضمیری همه چیز و همه جا و همه وقت و همانند آن ، در سایر محورهای ذیل نیز با محور و متکی بودن آنها بر خداوند متعال به توضیح سایر آن موارد خواهیم پرداخت.
2- ایمان و اعتقاد به اینکه به امر و خواست پروردگار قبل ازروز رستاخیز تمام مردم دنیا هلاک خواهند شد و کوهها از بیخ کنده و نابود می شوند و تمام پستی و بلندیها صاف و هموار می گردد و طومار آسمان در هم پیچیده می شود و آسمان می شکافد وسست می شود و به دودی آشکار تبدیل می شود و زلزله ای عظیم رخ خواهد داد و مردم مدهوش و بیخود می شوند و مادران فرزندان شیر خوار خود را رها و زنان باردار بار خود را بر زمین می نهند ، شتران باردار نیز جنین ده ماهه خود را رها می کنند. در آن زمان هرکس به خود می پردازد و به فکر هیچکس نیست ، خورشید تاریک ، ستارگان تیره ، حیوانات وحشی جمع ، دریاها بهم می ریزند و ماه تابان ، تیره و ماه و خورشیدجمع می شوندونه خویشاوندی کسی رامی شناسدوآد می بدنبال راه فرار می گردد ونه احدی از حال دیگران با خبر است ودر آن روز ریگها به حرکت درآیندوعرش پروردگارتوسط هشت فرشته مقرب حمل می شودوفرشتگان فوج فوج فرود می آیند و مردم از هم دیگر پراکنده می شوند و کودکان پیر خواهند شد.
*- حضرت عیسی (ع) در آن روز ظهور خواهد نمود و در آن روزدلها به طپش خواهد افتاد و مردم مانند ملخ از هر سو پراکنده می شوند .
*- همچنین ایمان و اعتقاد به معاد (روز جزا ، آخرت ) و اینکه مالکیت و اختیار آن بر خداوند است (بهشت با تمام نعمت هایش و جهنم با تمام عذابهایش) و ایمان و اعتقاد به روزقیامت واینکه در آن روز مردم بدون اراده همگی بدنبال صدای اسرافیل براه می افتند
*- خداونددر آن روز ستمگر نیست و هرکس به اندازه آنچه کرده است و آنچه در پرونده اعمال او ثبت گردیده مورد پاداش و مجازات قرار خواهد گرفت و از احدی در آنجا بجز زمزمه زیر لب چیز دیگری شنیده نمی شود و تمام اعضای بدن برای عملکرد آدمی شهادت خواهند داد .
*- ایمان و اعتقاد بر اینکه عذاب و جهنم را انسان از پیش برای خودش می فرستد و همچنین بهشت و نعمتهای آن را و اینکه جهنم و عذا بهای آن و بهشت و نعمتهایش حق است و همه انسانها در آنجا به سزا و پاداش عمل خود خواهند رسید و این همان بازتاب عمل و رفتار و عقاید انسان از دنیا میباشد واین واقعیتی است که انکار کنندگان آن در ظهور آن تعجیل می کردند و پرهیز کاران نیزاز احوال آن روز هراسانند و زندگی در آنجا همیشگی و ابدی است و تاریخ دقیق وقوع آنرا فقط خدا می داند و جن و پریها نیز در روز قیامت احضار خواهند شد و فرشتگان رحمت با حمد و ستایش خداوند به طواف عرش مشغول خواهند بود و در این روز اهل باطل زیانکارانند .
*- خداوند به طور و آسمان چهارم و خانه آباد در آن و دریا وقتی که بر افروخته می شود وبه پیامبران و فرشتگان و مؤمنین و... قسم یاد کرده است که قیامت و عذاب خدا قطعی است و قسم یاد کرده که زندگی آخر(بهشت) به مراتب ، بهتر از این دنیای فانی است و مردم در آن روز به چند )سه) دسته تقسیم خواهند شد ، که در ردیف ده به آن اشاره می شود .
3- ایمان و اعتقاد به اینکه قرآن کریم از معجزات الهی است وهیچ شک و تردیدی در آن نیست ولزوم پیروی از قرآن که راهنمای پرهیز کاران است و انسان باید به دستورات آن عمل کند تا پرهیز کار شود.
*- ایمان و اعتقاد براینکه قرآن از طرف خدا وند بر پیامبر اسلام (ص) نازل شده است و قرآن هدایت و بشارت برای مؤمنان است و گوش دادن به تلاوت آن برای مؤمنین رحمت است .
*- خداوند کریم با اعلام و ابلاغ وظائف و فرائض مسلمانان در قرآن کریم ولزوم رعایت نمودن آنها ، برای سعادت ابدی و ترساندن با عذاب جهنم برای روی گردانان از آن ، اختیار انتخاب را به خود مردم واگذار نموده است و با هدایت و راهنمائی آنها ، هیچ اکراهی در پذیرش آنها برای انسان در قرآن نیامده است .
*- همه آنچه را که خدا وند برای انسانها لازم می دانسته وآنچه مربوط به هر جنبنده ای و هر پرنده ای و همه چیز و کلیدهای غیب و آنچه در خشکی و در دریاهاست و حتی برگی که از درختی می افتد و دانه ای که از زمین می روید و همه عالم هستی در قرآن بیان شده است و عدم اطاعت از آن و شک و ایمان نیاوردن به قرآن کفر است .
*- قرآن کتاب استوار و حکمت آمیز است و هر عملی بر طبق نظرات آن ، به هنگام نیت کردن در نزد خدا وند آشکار است و او بر آن ناظراست و برای آن مأمور گذاشته است و از کوچکترین عمل ، به همان اندازه آگاه است و همه این اموردر قرآن کریم ثبت است و خداوند نگهدارنده اوست و جایگزین کردن آیات و تغیردرآنها ،ازجانب خدا به مصلحت(واز طرف او) بوده است و تکرار آیات( پیرامون یک موضوع ) تهدیدی برای پند و موعظه برای ایمان آوردن مردم وترس ازعذاب خداوند است تا مردم پندواندرز گیرند .
*- آیات قرآن برای اهل دانش ، حق است و آیات آن و دعوت پیامبران برای پذیرش قرآن کریم برای هدایت و بیم دادن از (عذاب ) خداست و انجام دستورات قرآن واجب است و قر آن در شب قدر نازل شده است و فقط پاکان و خاصان آنرا می فهمند و دستشان بدان می رسد و پیروزی و غالب شدن خدا و پیامبردرآن است وقرآن اگر به کوه نازل می شد کوه ذلیل و متلاشی می گردید و خداوند برای حقیقت و معجزه و وحی بودن قرآن بر پیامبراسلام ، به آنچه مردم می بینند و آنچه را که نمی بیند و به شب تار وقتی که بازگردد و به صبح آن دم که جهان را روشن میکند وستارگان وقتی شب در آسمان روشن می شوند و در هنگام روز وقتی که رخ پنهان می کنند وبه شب تار وصبح و همچنین به آسمان که از او باران می بارد و زمین که از او گیاه می روید سوگند یادکرده است .
*- قرآن پندی برای پرهیزکاران وکلام پیامبر گرامی اسلام (ص) است و ندامت و حسرت برای کافران است و جدا کننده حق و باطل است وقرآن سخن بیهوده نیست و در قیامت فقط از عمل کردن به قرآن پرسیده می شود و معیار بهشت و جهنم است.
4-ایمان و اعتقاد به غیب ( خداوند کریم ، فرشتگان ، معاد ، امام زمان عج ) از عقاید مسلمان بودن است
5- ایمان به نماز و وجوب اقامه و بر پا کردن آن و علم به اینکه مسلمان بودن ونیکی کردن فقط به نماز نیست و اینکه لازم است نماز یعنی انجام رکوع و سجود در جاهای پاک شده مانند خانه خدا ومساجد و با شناخت قبله ( مسجد الحرام،کعبه) وروی خود را به طرف آنجا قرار دادن و همراه با شناخت وقت باشد .
*- اقامه نمازها بخصوص نماز ظهر با خضوع و خشوع و رعایت احکام و حدود الهی برای اقامه آن و وضو گرفتن و انجام مقررات آن و رکوع کردن با رکوع کنندگان و... باید باشد. خداوند کریم در قرآن وظائف مردم را برای نماز در حالت سواری و جنگ و مسافرت و مهاجرت و همچنین کمیت و کیفیت مکان و زمان برای هر نماز و نمازجماعت را بیان نموده و به اهمیت و وجود نماز در ادیان دیگرو قبل رسالت پیامبر اسلام (ص) نیز اشاره نموده است .
*- نمازموجب محودیگرگناهان(حق الله و اداء حق الناس) انسان مسلمان می شود و محور سایر عبادتهاست و سجده فرشتگان به آدم نیز بخاطر دمیدن و وجود روح خدا در آن بوده است و سر تعظیم فرود آوردن و سجده کردن و حمد و سپاس گفتن از فرائض آدمی و فقط مخصوص خداوند است.
6- ایمان و اعتقادبه اینکه خداوند مالک و آفریننده تمام هستی و هرچه در آسمانها و زمین و همچنین تمام اعضای بدن انسان است و رزق و روزی ) میوه ها ، آب و باران) و زمین و آسمان آفریده خدا برای استفاده بشراست وهمه چیز و همه نعمتها را در زمین برای انسان آفریده است .
*- خداوند آسمانها را در هفت طبقه مرتب نموده است و ابر را برای سایبانی و نعمتهای پاکیزه را برای خوردن انسان آفریده است و مشرق و مغرب و هرچه را در هر طرف انسان می بیند از آن خداست و در سرزمین مؤمنان ثمرات و انواع برکات و در سرزمین کفار بهره کمتری وجود دارد
خداوند هرکس را بخواهد روزی بی حساب دهد و قوام هرچیزی بدست اوست و شب و روز به دست اوست و همه و همه چیز در آسمانها و زمین از اوست و در مالکیت و حاکمیت اوست و شب و روز و ماه و خورشید وستارگان وانواع میوه هارا نیز(وهمه چیزرا در شش روز ) آفریده است و در آسمان برجهای دوازده گانه مقرر نمود ه است
*- خداوند تجملات زندگی را برای انسان و چهارپایان را برای بار کشی و رفت و آمد به شهرها و جاهای دیگر و دشت و صحرا را برای سیاحت در آن و سایر حیوانات را برای استفاده از شیر و گوشت آنها و انواع درختان و روغن زیتون آفریده است .
*- چنان نعمتهای خدا زیاد و متنوع و گوناگون است که انسان قادر به شمارش تعداد نعمتهای او نمیباشد ولیکن خداوند از تعداد آنها کاملا" آگاه است .
*- نعمتهائی که خداونددردنیا به مردم داده است زیور این دنیاهستندوآنچه درنزد خداست ( آخرت) بهتر است وهمه آفریده های او برای نعمت بخشیدن به انسان بوده است و نکته مهم و قابل توجه اینکه این نعمتها را خدا در دنیا و آخرت فقط برای مؤمنان آفریده است و لیکن در دنیا کفار در کنار مؤمنان از آن نعمتها بهره مند می شوند و نشانه ای برای ایمان آوردن کفار میباشد و در آخرت این نعمات فقط از مؤمنان است و کفار بهره ای نخواهند برد .
*- ایمان و اعتقاد به اینکه هر جنبنده ای در روی زمین است رزق او بدست خداست و همه آفریده ها خداوند را تسبیح و ستایش و سجده می کنند ،خداوند تمام جنبندگان را بطریقی از آب آفریده است و هرکدام به شکلی حرکت و زندگی می کنند و اگرخداوند نظم حرکت آفریده ها را برهم زند و تمام هستی را نابود کند و تمام انسانها را یکجا از بین ببرد و بخصوص نظم شب و روز را بر هم زند ، چه کسی می تواند مانع آن گردد و همه اینها نشانه ها و عبرت برای اهل ایمان و خردمندان و اهل یقین و صابران و شاکران است و انجام وعده دادن و رساندن رزق وروزی برای مردم از طرف خدا مثل سخن گفتن انسان با انسان ، آسان است و خدا برای این وعده و آسانی آن به خودش سوگند یاد کرده است .
7- ایمان و اعتقاد به اینکه زندگی و مرگ انسان در دست خداوند است و خدا او را از گلی خشک و گلی سیاه متغیر و بو گرفته و در رنگها و زبانهای مختلف آفریده است وانسان جسم بی روحی بوده است که با دمیده شدن روح خدا در او حیات و ارزش عبد و انسان را یافته است و بعد از آن سایر مردم از انسان واحد و همسر او آفریده شده اند .
*- خداوند منان اجل و مرگ را بدنبال آفرینش و حیات انسان قرار داد ه است و بازگشت همه به سوی اوست و او می میراند و بار دیگر زنده می کند و سپس به سوی او باز می گردند .
*- ایمان و اعتقاد به اینکه بازگشت همه بسوی خدا ست ، و بازگشت ، زمان و مکان و صلح و جنگ وسفر را نمی شناسد و ایمان و اعتقاد به آن ازنشانه صابران و پرهیزکاران و راستگویان و ایمان آورندگان به خدا و پیامبر و قرآن کریم و همچنین ایمان آورندگان به معاد است .
*- زندگی دنیا با همه زیبائی های او برای ایمان آورندگان مانند روئیدن گل بواسطه باران و شکسته و خشک شدن و بدست بادهای حوادث افتادن است .
*- ایمان و اعتقاد به اینکه خداوند منان انسان را بیهوده و رها نیآفریده است و دارای نگهبان و محافظ از طرف خداوند است و خدا قسم به آسمان و شب و ستاره طارق یاد کرده است که انسان دارای نگهبان است و در بازگشت و در آن دنیا پاداش ایمان آورندگان و سزای دیگران داده خواهد شد و سرپرست حقیقی انسان در دنیا و آخرت و عطا کننده پاداش و جزای او خداست و اجل و مرگ و زمان و مکان آن در دست اوست و نه پیش می افتد و نه پس .
*- ازدلائل وجود قیامت و کشیده شدن انسانها به آنجا به جهت اثبات دروغگوئی مخالفین پیامبران وبرای اثبات راستگوئی دعوت انبیاء الهی از طرف خداست و همچنین اینکه تکلیف اختلافات(اسلام وکفر)مشخص ومزدها(پاداش خیرومجازات شر)داده شود.
*- هیچکس زمان و مکان مرگش را نمی داند و وارث حقیقی همه مردم و تمام زمین فقط خداست .
*- حق تعالی در آفرینش بین دختر و پسرتفاوتی قرار نداده است و خداست که پسر یا دخترویاهردوی آنها رادررحم مادرقرارمیدهدوفرزندان را به پدرومادرعطا می کند ویا اینکه زنی را نازا می گرداند .
*- اگر خدا می خواست همه مردم را اهل یک فرقه و به جبر به راه راست هدایت می کردولیکن آنهاراگروه گروه وقبیله قبیله کرده است تاآنها نسبت به میزان ایمانشان(ومیزان تقوی) شناخته شوند و بهترین مردم در نزد خدا با تقوا ترین آنها هستند و خداوند از رگ گردن به انسان نزدیکتر است و خداوند برای تاءکید بر تفاوت انسانها قسم ( به آسمانها ) یاد کرده است و همچنین برای تأکید برزنده کردن آدمها در روز قیامت به روز رستاخیز و نفس پرملامت کننده سوگند یاد کرده است و به پیامبراسلام (ص) گفته است برای مردم به خدا قسم یاد کند از اینکه خداوند نیازی به بندگان ندارد و بندگان در ایمان نیازی به همدیگرندارند ، وبه پیامبر (ص) فرموده است که سرمایه هائی (نعمتهائی )که در نظرش میباشد و آنچه بندگان از آن بهره مند هستند را خدا به بندگانش داده است و خداوند هرگزلحظه مرگ آنها را به تاءخیر نمی اندازد .
*- خداوند به مکه و عظمت آن و به پدر و فرزندان ( منتسب به مکه ) و به انجیر و زیتون و طور سینا و مکه قسم یاد کرده است که انسان در سختی ودر بهترین ساعات و دربهترین صورت آفریده شده است وخداوند به خورشید وتابش آن وماه که بی خورشید روان است وبه روزوشب وآسمان وزمین وانسان وآفریننده آنها (خودش) قسم یاد کرده که هر کس که خود را آراست وتزکیه نفس کرد رستگار است و آنکه گناه کرد زیانکار است وخداوند به عصرسوگند یاد کرده است که انسان در خسران و زیانکاری است بغیر از کسانیکه ایمان آوردند و عمل صالح انجام دادند و خدا به پیامبراسلام (ص) می گوید پناه ببرد به خدا از آنچه خلق کرده است .
8- قبول و پذیرش اینکه فرشتگان نیز توسط خدا از آتش و جن از آتشی سوزان و نافذ و همه آنها قبل از انسان آفریده شده اند و بدون خستگی و ملالت در تمام شب وروز بدون هیچ درنگی به تسبیح و تقدیس حق تعالی مشغولند و از پرستش او سر پیچی نمی کنند و آنها بندگان مقرب خدایندوازاو پیشی نگیرندوپیوسته آنچه می کنند به امروفرمان خداست .
*- همه فرشتگان همیشه به عبادت مشغول هستند ولیکن بعضی از افراد جن مانند انسانها نیز به گناه آلوده می شوندوخوب وبدجن هانیزدرروز قیامت مورد پاداش ویامجازات قرار خواهند گرفت .
*- فرشتگان در قیامت از کسانی که خدا وند از ایمان واعتقاد واعمال و رفتار آنها در دنیا راضی بوده است شفاعت می کنندو فرشتگان با قرار گرفتن در عوالم بالا از دسترسی شیاطین دور هستندوازدام آنهادرامان میباشندوفرشتگان برای مردم مؤمن آمرزش می طلبند و دعا می کنند که خداوند از گناه و لغزش آنان و گناه و لغزش توبه کنندگان بگذرد و آنها را از آتش دوزخ دور نگهدارد وآنهارا داخل بهشت ببرد و فرشتگان به کفار نیز هشدار می دهند .
*- اگر خداوند می خواست می توانست حکومت و رسالت فرشتگان را در زمین بگستراند وحضرت جبرئیل نیز فرشتگان اوالعزم است که وحی خدای متعال را بر پیامبرگرامی اسلام (ص) آورد و او محل سدرةالمنتهی( جائی که فقط خدا می داند ) را می پوشاند و در روز قیامت برای کسب فرمان خداوند به بالا و به نزد او می رود.
9- زکات وشرایط توزیع آن که واجب است وبرکت مال انسان است و از شرایط حلال و پاک شدن دارائی و سرمایه انسان است که برای انجام سایر امور واجب و بخصوص مستحبی که به سرمایه و مال نیاز دارد، پاک وحلال بودن سرمایه ( با پرداخت حق اله و حق الناس آن ) لازم و ضروری وازواجبات است .
10- ایمان و اعتقاد به وجود حساب و کتاب در آخرت و ملاقات کردن با صاحب حساب و کتاب که همانا خداوند است و او حسابرس مردم در قیامت است و اینکه در روز قیامت و در آن حسابرسی کسی بجای دیگری جزا نمی بیند و عوض وجایگزینی بجای اعمال و عقاید واجب از هیچکس قبول نمی گردد و ملاک و معیار حسابرسی عقاید و اعمال و رفتار هرکس از دنیا و برای خود اودر آخرت است .
*- درحسابرسی قیامت شفاعت و حمایت (بدون اذن خدا )وجود نخواهد داشت و کسی را سود نمی دهد و دوستی ( با خوبان و خوب نبودن در دنیا ) ثمره ای برای آخرت و نجات از حسابرسی نخواهد داشت و هر کس هر آنچه را که کسب کرده بدون کم و کاست (افراد گناهکار به اندازه گناهی که انجام داده اندوافراد نیکوکار پاداشی بهتر از آنچه را که انجام داده اند)دریافت می کنند وفقط دستورا ت و دعوت خداوندوپیامبراسلام (وسایر پیامبران در زمان خودشان ) و دستورات قرآن کریم ملاک و معیار برای حسابرسی هرکس است و اختصاص بهشت و جهنم ( در طبقات مختلف )از اعمال انسان است و هرکس جز کردارش نتیجه ای نمی بیند و عمل هرکس برای خود او سرنوشت ساز و تعین کننده است و هر گروهی به کتاب خود فرا خوانده می شوند.
*- همچنین شفاعتی که نیز با اذن خدا وند است ، فقط برای ایمان آورندگان است و برای اهل عذاب نمی باشد و هنگام رسیدگی به حساب مردم ( قیامت ) نزدیک است و در آنجا ذره ای به احدی ستم نخواهد شد و در آنجا ترازوهای عدل دقیق و حسابگرانه به اعمال مردم رسیدگی خواهند نمود و هیچکس بطور دقیق نمی داند چه پاداشی خواهد گرفت و مال و همسر و فرزندان هیچ ، نمی توانند در آنجا کمکی و بهره ای برای انسان داشته باشند و همچنین دارائی و اموال دنیا به هر اندازه و کمیت و کیفیتی که باشد نمی توانند در آنجا کمکی و بهره ای برای انسان داشته باشندوچه بسااینکه بعضی ازاین امکانات موجب تشدیدعذاب برای انسان می گردند، و باید دانست و یقین داشت که کفر کافران زیانی به خدا وند نخواهند رساند .
*- مردم در روز قیامت و برای حسابرسی سه دسته می شوند اصحاب دست راست و اصحاب دست چپ و پیشه گیران در تقوی .
*- در این روزودرحسابرسی آنکه نامه عملش دردست راستش قرارگیردبه بقیه می گوید نامه عمل مرا بخوانیدوآنکه نامه عملش بدست چپش می دهند می گوید ای کاش نامه مرا نمی دادند و آرزو می کند، که ای کاش می توانست فرزند خود یا همسر و یکی از بستگان و یا از هوادارانش را در دنیا را فدا کند تا او عذاب نشود .
*-خداوند کریم برای عکس العمل در برابر اعتقادات و ایمان و اعمال و رفتار کفار و تکذیب کنندگان که با تلاش فراوان به رسول مکرم اسلام (ص) ایمان نیاورده و به جهالت و دشمنی و خباثت خود افزوند ، به پیامبر اسلام (ص) می فرماید : آنها را به خدا واگذار
11-توبه و استغفار نمودن همراه با خضوع و خشوع توسط افرادی که از روی نادانی و غفلت گناه و بدی کرده اند،توبه واستغفار نمودن نسبت به اعمال وعقاید گذشته(مشرک و کافر بودن نسبت به خداوند و نسبت به دعوت او وانجام سایر گناهان).
*- توبه واستغفارازاینکه حقایق راکتمان کرده است و توبه و انابه از اینکه قبلا" ربا خواری داشته است وتوبه و استغفار از جهت جدا نکردن ربا از سرمایه خود و اصلاح نکردن افکار و کردار متزلزل خود و داشتن رابطه نامشروع.
*- افراد با تقوی هرگاه که کار زشت انجام می دهند به یاد خدا می افتند و سریعا" برای گناهان خوداستغفارمیکنندوانجام توبه برای افرادی است که(ازروی جهالت)گناه می کنند ، را می پذیرد .
*- هرکس که کار بدی کرده به خودش ستم نموده است و توبه و استغفارش موجب رد ستم بر خودش می شود .
*- ازشرایط توبه و استغفار جبران خطاها و گناهان گذشته قبل از دست یابی به توبه است وخداوند متعال بدلیل مهلت یافتن مردم گناهکار برای سربلندی در آزمایش و توبه کردن از خطاها و گناهان گذشته ، انجام داوری و اختصاص دادن بهشت و جهنم را به آن دنیا موکول کرده است و عذاب و جزای بدی و عذاب فوری و زود رس مردم گناهکار و آنهائی که توبه نکرده اند را در این دنیا به آنها نمی دهد و مرگ آنان را به تاءخیرمی اندازد تا اینکه موفق به توبه و جبران گذشته شوند .
*-اگر خداوند می خواست در آنچه ( از ایمان و کفر) در بین مردم اختلاف بود در همین دنیا داوری می کرد و پاداش و مجازات در همین دنیا انجام می گرفت ولیکن بر خودش واجب کرده است که عذاب کفار را به تا زمان مشخصی به تأخیر اندازد .
*- انسان گناهکار قبل از زمان پیری و فرا رسیدن مرگ باید توبه نماید و بعد از توبه طلب مغفرت کند و خداوند برای اینگونه افراد بسیار آمرزنده و بخشنده و مهربان و عزتمند و در گذرنده است و بدنبال توبه و استغفار نوبت به تبدیل بدیها به خوبی و جبران گذشته و ایمان آوردن و انجام اعمال نیک وشایسته است که با این شرایط پذیرش توبه در نزد خدا وند حتمی است و اگر خدا وند گذشت و اغماض نسبت به اعمال بندگانش نداشته باشد ، هیچ جنبنده ای باقی نمی ماند و رحمت حق برحکم قطعی او پیشی گرفته است و از بسیاری از اعمال بد انسانها در می گذرد و عذابهای دنیوی خداوند برای عبرت و توجه به توبه و بازگشت مردم ( ایمان ) بسوی خداست و بیشتر معجزات خدا برای عبرت و توجه بدکاران به منظور توبه و استغفار از گذشته خود و ایمان آوردن آنها است .
*- آدم گنهکاری که پس از انجام گناه توبه نکند ، ستمکار است و ستمکار اهل جهنم است و در خواست خداوند از پیامبراسلام (ص) این است که هر موقعه مردم از گناهان خود توبه کرده و از تکرار آن خود داری کردند و سعی بر جبران گذشته نمودند با آنها بیعت نماید و مؤمنان از اعمال ورفتاربدگذشته خودتوبه واستغفار می کنند وآن هم توبه ای که دگر بازگشت ندارد ( توبه نصوح).
12- ایمان و اعتقاد به رسالت پیامبر اسلام (ص ) و ضرورت و لزوم پیروی و اطاعت از او ( که عین ایمان واعتقاد و اطاعت از خداوند است ) و ایمان به پیامبر و اطاعت و پیروی از او بهترین های تجارتهاست که بهای این تجارت نجات از جهنم و وارد شدن بر بهشت است.
و ایمان واعتقاد براینکه بعضی از پیامبران به اذن خدا از غیب اطلاع داشتند ومیزان اطلاع آنها ار غیب به نظر و تشخیص خداوند متفاوت بوده است .
*- ازشرایط ایمان و تقوی برای هر انسان عدم مخالفت با پیامبر خود و پذیرفتن خواسته ها و دستورات وی و انجام دادن آنهاست و ایمان به هر پیامبری و اطاعت از او در دوران رسالت خودش در همان زمان و ایمان به کتب آسمانی با همان احکام و مناسک و شریعت تا رسالت و دعوت پیامبر بعد از آن و به ترتیب تا پیامبر خاتم حضرت محمد ابن عبدالله (ص) از وظائف مردم و ایمان آورندگان به خداوند بوده و میباشد .
*- پیامبران نویده دهنده بهشت و جهنم و ترساننده از ( عذاب ) خدا هستند و مسئولیتی برای ایمان آوردن و یا ایمان نیاوردن مردم ندارند و برای تمام اقوام و جمعیتها و تمام مردم در طول تاریخ( بشیر و نذیریعنی پیامبر) فرستاده شده است و قسم به قرآن که حضرت محمد (ص) بهترین ازپیامبران ( و محمد و ابراهیم ) ستوده خصال هستند .
*- ایمان و اعتقاد به اینکه بیعت با پیغمبر بیعت با خداست و انسان باید در برابر پیغمبررعایت ادب وسخن گفتن درشأن اورا مراعات ودقت نمایدوپیامبران نباید مطیع وتسلیم حرف(خواسته های مخالفین ) مردم شوند و باید در وظیفه و رسالت خود پایداری کنند .
*- خداوندبه ستارگان وقتی که فرو میریزند سوگندیادکرده است که همنشینان(واقعی) پیامبراسلام(ص) هرگز گمراه نبودندوسخن بیهوده نگویندوسخنانشان منشأوحی(قرآن) دارد .
*- وحی خدا وند را حضرت جبرئیل که بصورت اصلی بر پیغمبر خاتم (ص) ظاهر شده بود به او آموخت وحضرت محمد بن عبدالله (ص) به سفر معراج رفت و در برگشت از معراج در محل سدرةالمنتهی جبرئیل رادیدودرآنجا پیامبراسلام (ص) تمام حقایق را دید .
*- خدا و فرشتگان و مؤمنین نگهبان و یار و مدد کار پیامبرند وخداوند برای تائید برسپاسگزاری وسلامت پیامبر اسلام (ص) به قلم وآنچه می نویسدوتا ابد می ماند قسم یادکرده است ومزد رسالت پیامبران و بخصوص رسول اکرم (ص) در نزد خداوند پاداشی نا محدود است و هرچه ایشان فرموده اند از خدا و قرآن است و اگر چیزی غیر آن به خدا نسبت می داد خدا از او انتقام می گرفت وپیامبران بر مردم مسلط نیستند و فقط وظیفه پند و دعوت برای اسلام وخداپرستی و عمل به وحی را دارند و خداوند قسم یاد کرده که او را تنها نگذاشته است ودر همه جا یار پیامبر بوده است وخداوند مقام عصمت را به پیامبرداده است وبه عظمت ولطف خود(درروزقیامت) گنهکارانی رابه وجود پیامبر(ص) می بخشد وخدا به پیامبر کوثر عطا کرده است ودشمنانش را نسل بریده معرفی نموده است و به شکرانه این عطا دستور تعظیم و درخواست امر پروردگار بر نماز و قربانی صادرشده است .
13- ایمان و اعتقاد به اینکه ازشرایط مسلمانی و مؤمن بودن داشتن تقوی و انجام وظیفه در برابر خدا و پیامبر و قرآن کریم و دستورات و خواسته های آنهاست و همچنین انجام عمل صالح است و انسان باید خداوند را دوست خود بداند و او را دوست بدارد و فقط ترس و پروا از او داشته باشد و این هم بدلیل داشتن عقل و ایمان و همچنین خود را از او دانستن و همینطور شهامت برای تقرب به اوست و اقدامی برای پاک کردن خود از بدیها و توبه و استغفار برای آنها وترسیدن وپروا داشتن انسان از جهت نا فرمانی در برابر خدا وند است .
*- پرهیزکاران در خلوت و جلوت فقط از او می ترسند و از کارهای پیامبران ترساندن اهل ایمان ومردم وبستگان خوداز(عذاب)خدا بودوهمچنین نترسیدن ازغیرخداوند، دانشمندان ازخدا می ترسند و مؤمنین و پیامبران و دانشمندان از شر ستمکاران به خدا پناه می برند و هرکه از خداوند ترسید به قرآن پناه می برد
14- ایمان واعتقاد بر اینکه تمام معجزات انبیاء واولیاء از طرف خداوند و یا با اذن او بوده است و خواهد بود و پیامبران بجز آنچه خدا می خواست از غیب خبر نداشتند و همه اینها برای موفقیت پیامبران در ایمان آوردن مردم بوده است و بعضی از پیامبران نسبت به همدیگر برتری داشتند و خداوند به بعضی از آنها علم لدنی و حکمت عطا کرده است و انجام بعضی از معجزات برای هدایت یافتگان و برای حفظ جان و دین و ایمان آنها بوده است و نشانه هائی برای ایمان آوردن وهمچنین برای کفار و مشرکان برای ایمان آوردن به خدا بود و همچنین وسیله ای برای اثبات دعوی پیامبران از طرف خداوند منان وتاکنون بشری نتوانسته با خدا سخن گوید مگر به وحی یا از پس پرده غیبت.
*- خداوند کریم برای دفاع از دین خود و برای موفقیت انبیاء و اولیاءاش در دعوت و هدایت مردم و همچنین برای عبرت مخالفان و برای حمایت و دفاع از هدایت یافتگان در هر جائی که مصلحت او ایجاب می نموده است با اراده خود و یا در اجابت خواسته انبیاءواولیاء ومقربین درگاه احدیت، آنگونه که فقط او می خواست معجزه ای صورت می گرفته است.
15- ایمان و اعتقاد بر اینکه فقط خداوند همه غیب را می داند وهمه اسرار پنهان و آشکار مردم را می داند و از اعمال کسی غافل نیست و به همه اعمال مردم آگاه است و به همه اعمال انسانها بینا ست و چیزی بر او پوشیده نیست .
*- ایمان و اعتقاد بر اینکه اراده او از همه چیز و حتی از درک و فهم انسان بالاتر است و بر هر چیزی تواناست و اعمال و رفتار ظاهر و باطن انسان نیز به امر و خواسته او توسط فرشتگان مأمور ومنصوب به او نوشته می شود و برای این امراز طرف خدا وند نگهبانان( بنام رقیب و عتید) منصوب نزد انسان هستند و از تمام اعمال انسان نسخه برداری می نمایندوایزد منان ازتمام گناهان واعمال شر و خیر انسان کاملا" مطلع است .
*- هر چیزی در نزد خداوند به مقدار و اندازه ائی معین ، تعین شده است واو بر همه آنها قادر است وبرمصالح بندگان داناوحکیم وعلیم وتوانااست وهرسخنی در آسمان و زمین را می شنود و آنها را می داند ولو اینکه آن سخن به راز گفته شود و همه آن سخنان در لوح محفوظ اوست و از یک مژه بهم زدن از احوال بندگانش بی خبر نیست.
*- ایمان و اعتقاد به اینکه فقط او می داند که قیامت چه زمانی بر پا می شود و انسان دو باره زنده می شود و او در هر دو سرا بر احوال و اعمال مؤمنان و منافقین و کفارآگاه است و فقط او می داند چه کسی اهل بهشت و چه کسی اهل جهنم است .
16- ایمان و اعتقاد بر اینکه حکومت و پادشاهی و زمامداری آسمانها و زمین از آن خداست واختیار همه چیز در دست اوست و او انسان را نیز برای جانشینی خود در زمین آفریده است و پیامبران نیز همین مقام رااز طرف خداوند داشتند و حکومت و رسالت پیامبران به حکومت و ولایت پیامبرگرامی اسلام حضرت محمد ابن عبدالله (ص) خاتمه یافت و به امر و دستور پروردگار این حکومت و ولایت که به اسلام و مسلمین مربوط است بعدازپیغبر به اولیاء او واگذار شد و در زمان غیبت امام زمان (عج) این مهم منصوب به والیان و برجستگان دینی و مقربین به حق تعالی (ولایت فقهاء) میباشد .
*- ایمان واعتقاد به اینکه حکومت وولایت اسلام ومسلمین بعدازپیامبران از صاحبان فرمان ( اولی الامر ) و کسانیکه است که در رکوع زکات داده اند ( که این آیه در شأن حضرت علی (ع) است) و این مقام ( امامت و رهبری مردم ) از طرف خدا در روی زمین همیشه و در ادامه حکومت پروردگار و پیامبران و اولیاء الله از آن مردم پاک و معصوم و مهربان و قاطع و ایمان آورندگان و نماز بر پا دارندگان است ، آنانی که با عفو وگذشت هستند و فرماندهی نیکو و عاقل وعقل پسند میباشند .
*- حاکم اسلامی باید از قرآن کریم و تغیرات آیات و جایگزینی آنها توسط خد اوند، برای ادامه حکومت قرآن در زمین بهره ببرد و در اجرای قوانین آن تلاش نماید .
*- ایمان و اعتقاد بر اینکه حکومت خدا و ولایت و سرپرستی اسلام ومسلمین در دنیا به ستمکاران نمی رسد و حکومت و ولایت و سرپرستی از کافران و مشرکان نیست و لذا حکومتهائی که فاقد خصوصیات مورد نظر اسلام هستند بر حق نمی باشند.
*- ایمان و اعتقاد به اینکه دین اسلام با آن همه نعمتها و شاخصهای بهشت و جهنم ، بدون رهبری وبدون ولایت کامل نیست و پیروزی ( دنیا و آخرت ) از کسانی است که با خداوپیامبرومؤمنان پیوندولایت داشته باشندو قطعا" اینها حزب خدایندو(حزب الله) پیروز است .
*- مالکیت واختیار همه چیزهای بلاصاحب درروی زمین وهمچنین در سر زمین اسلامی از آن خدا وند است و به اذن و اراده و نیابت او این مسئولیت در زمین بر عهده پیامبران و رئیس حکومت اسلامی است وبه تبع خصوصیاتی که والیان و رهبران حکومت دینی داشته اند ، لازم است که ریاست و تولیت اماکن مذهبی ومساجد و آنچه متعلق به مسلمانان است نیز در دست پرهیزکاران و با تقواترین مردم ( مؤمنین ) باشد وآنچه از بیت المال واموال عمومی مازاد(برسایربرنامه های حکومتی و ولایتی)است ، مختص به رئیس حکومت اسلامی وآن هم برای فقیران و نیازمندان و کودکان بی سر پرست و رهگذران ویاری کنندگان دین خداوندویاری کنندگان پیامبرورئیس دین وراستگویان(در تقوی وایمان)وازکارگزاران حکومت ومنصوبین ازطرف رئیس حکومت برای امورجامعه اسلامی میباشد.
*- ایمان و اعتقاد بر اینکه آخر الامر حکومت خدا در روی زمین از افراد شایسته و وارثان خداوند در زمین ( حضرت حجةابن الحسن عج) خواهند بود وقرآن ارث و قانون آنهاست.
*- جانشینی خدا در زمین که رسالت و مسئولیتی سنگین میباشد را انسان که موجودی نادان و تبهکار ( منافقین و مشرکین در برابر مؤمنین ) میباشد ، پذیرفته است و هیچکدام از موجودات و آفریده های خدا وند پذیرش آنرا تحمل نکردند و ایمان به خداوند وپذیرش حکومت و جانشینی او و تشکیل حکومت مورد نظر باریتعالی فقط موجب نجات انسان از عذاب خوار کننده( آخرت) است و باید در این راستا وبه همین منظور بر پا شود.
17- ایمان واعتقاد به اینکه درنزدخداونددعاورازونیاز(واعمال ورفتارمستحبی)مؤمنان و خردمندان درحق خود و در حق دیگرمؤمنان (برای دنیا و آخرت) و برای یاری و گسترش دین خدا وند منان و در راستای بجا آوردن عبادت و بیان منزلت حق تعالی با شرایط خاص آن پذیرفته خواهد شد وهمچنین نذروهدیه آنان ( مؤمنان وخردمندان )نیزدر نزد خداوند قبول می شود .
*- توبه و انابه آنها که خود نوعی دعا و راز و نیاز به درگاه باریتعالی میباشد نیز بخوبی پذیرفته می شود و هنگامی که توبه کنندگان خداوند را بخوانند ، پاسخ می گیرند و باید انسانها دعوت ایزد منان را برای ایمان و تضرع به درگاه او بپذیرند و در کنارایمان داشتن به فرائض وانجام آنهابه منظورکسب مراتب برتر ایمان و تقوی و قرب الی الله مشغول دعاورازونیازباشندودرکنارآن برای صبرو پایداری در برابر مشکلات ونا همواریهای در مسیر زندگی و عبادت حق تعالی و برطرف کردن مشکلات موجود و محسوس و نامحسوس و اتفاقی و همچنین درخواست نعمتهای دیگرودفع بلیات وموفق شدن درآزمایشات الهی برای خودوسایر مؤمنین ومؤمنات به ستایش و نیایش خداوندرحمان ورحیم بپردازندکه اجابت آن ازخدا وند برای مؤمنان وعده داده شده است .
*- ایمان آورندگان باید در صورت انجام کار زشت سریعا" توبه کنند و به دامن خداوند بر گردند و با جبران آنهاوبه یاد خدا بودن با راز و نیازو دعا و استغفار گذشت و رحمت و مغفرت خداوند را بطلبندکه دراین صورت پذیرفته شدن توبه(دعاواستغفار)آنها از طرف خدا وعده داده شده است .
*- همچنین خداوند متعال قوه فرقان ( قوه شناخت حق و باطل) را به انسانهای با تقوی و کسانیکه علاوه برانجام فرائض واجب وترک محرمات (درهمه مواردذکر شده وبطورواقعی آن)به دعاورازونیازو اجابت دعوت حق تعالی(اعمال ورفتار مستحبی) می پردازند ، عنایت می کند و آن فرد و گناهان او را می آمرزد و دعای این افراد نیز در راه خدا وند و برای دین اسلام و برای دنیا وآخرت (مؤمنین و مؤمنات ) است و میزان تقوا و پرهیزکاری و ترس از( عذاب) خدا وند ، در کمیت و کیفیت اجابت دعای آنها است و کلمات نیکو و خصال و اعمال شایسته بندگان به بالا می رود و خدا وند می پذیرد و فقط خداوند شنونده هر چیز( راز و نیاز ) است .
18- ایمان و اعتقاد به اینکه کسانیکه زندگی دنیا ی خود را فدا کرده اند و آخرت را خریده اند و در راه عبادت خدا و حفظ دین او ( یعنی ایمان و اعتقاد به واجبات و انجام دادن آنهاونپرداختن به محرمات باجان ومال خویش درراه خداوندجهاد کرده و می کنند و درجنگ وجهاد پیروز می شوند و یا کشته و شهید می شوند و جان خود را می فروشند ، این افراد هرگز نمرده اند و همیشه زنده هستند و در نزد خداوند میباشند وخداوند بدنبال شهادت اینگونه افراد چنانچه شهداء قبلا" نیز لغزشهائی را داشته اند ، خداوند از لغزشهای قبلی آنها نیز می گذرد و بزرگترین تجارت و سودا با خدا ی متعال گذشتن از جان و مال در راه او برای ترویج اسلام است که فقط افراد دانا می دانند . نمونه بارز و عینی این آیات واقعه همیشه زنده و همیشه جاوید عاشورا در محرم سال 61 هجری قمری در کربلای معلا توسط امام حسین )ع) و یاران با وفای اوست،که برای همیشه تاریخ ، امام حسین (ع) و یاران با وفای او و عاشورازنده خواهند بود.
19- ایمان و اعتقاد به اینکه انسانها از طرف خداوند در دنیا و برای میزان ایمان و تقوا یشان و میزان پایداری آنها مورد آزمایش قرار می گیرند و انسان با تقوی باید در این آزمایشات سر بلند و موفق بیرون آید .
*- آزمایشات خداوند با تغییر در نعمتهایش است که به مردم عطا فرموده است ، آزمایش با چیزی هائی مانند ترس ، گرسنگی ، زیان مالی و جانی ، کمبود محصول و تهیدستی و فقرو همچنین مورد تمسخر قرار گرفتن در برابرکافران بر این فقر و تهیدستی وهمچنین انجام آزمایش درفرازونشیبهای شکست درجنگ باکفاروخوردن زخم(بدن و زبان) از آنها ست .
*- لزوم داشتن صبر و استقامت در برابر آزمایشات الهی و در برابر دشمنان و تمام نارسائیها و در برابر انجام آزمایش با تنگنائی در زندگی و در جامعه وافتادن به دام زندان و محدودیت و حصر و تبعید و... از خصوصیات مسلمانان و مؤمنین موفق و سربلند در این امتحانات میباشد.
*- تحت آزمایش قرار گرفتن انسان مسلمان برای صبر و بردباری ، در حفظ اسرار ، فرار رسیدن آسیب و زیان دیدن به مسلمانان و در مقابل آن قدرت دادن به دشمنان اسلام و... از دیگر آزمایشات خداوند برای انسانها است .
*- خداوند کریم انسانها را با دادن قدرت و حکومت و دادن امکان قضاوت در مورد حقوق مردم و اختلافات آنها و همچنین دادن اموال و فرزندان مورد آزمایش قرار میدهد و از دیگر عوامل آزمایش پس گرفتن نعمت توسط خداوند از مردم است
*- خدا وند هر گونه فضل و خیری که بخواهد به هرکسی که می داند میدهد و مهمترین و ارزشمند ترین آزمایش و امتحان الهی در خصوص انجام فرائض و رعایت دستورات الهی و چگونگی رفتار و عکس العمل انسان در برابر شیطان است .
*- از آنچه خداوند بعنوان آزمایش و امتحان بر مردم و بخصوص ایمان آورندگان وارد و نزول و مقرر می دارد ، هیچ کس نمی تواند مانع آن شود و فقط خدا می تواند برطرف کننده زیانهای عوامل آزمایشات باشد و با رسیدن هر نگرانی و بلا و ضرر، انسان باید به سوی خداوند دعا و ناله و زاری کند و کمیت و کیفیت شکرگزاری و نیایش خداوندو چگونگی مواجه شدن با آزمایشات الهی تنها مواردی است که می تواند برطرف کننده مقطعی عذابها ازطرف خداوند بر بندگانش باشد که در همان اوقات و در هرمقطعی ضعف ایمان وضعف اعتقادات زمینه بازگشت مجدد مردم به سوی باطل را می تواند بدنبال داشته باشدانجام اعمال حج و انجام اعمال و رفتار مربوط به آن مانند انجام اعمال مربوط به صفاومروه وذبح قربانی وتراشیدن سر ورعایت قوانین حج وتهیه بهترین زادو توشه ( پرهیز گاری و پروا از خدا) برای سرای دیگر از اعمال واجب مسلمانان است و همچنین شکار نکردن در هنگام احرام و پرداخت کفاره در صورت کشتن حیوان درآن حالت و... که تماما" در قرآن کریم بیان شده است
21- خوردن و تناول چیزهای حلال و پاک و پاکیزه ومیوه ها و آنچه خدا وند روزی داده است و نخوردن گوشت مردار و خون و گوشت خوک و آنچه (حیوان) بدون نام خدا ذبح شده است(بجزدرموارد ضروری و ناچاری برای حفظ جان ودرحداحتیاج و عدم زیاد ه روی در آن )
22- ایمان و اعتقاد به قانون قصاص الهی در مورد کشتگان ، آزاد در برابر آزاد ، برده در برابر برده ، زن در برابر زن ، و پرداخت دیه در صورت گذشت و عفو اولیاء دم و اینکه حیات و زندگی در قصاص ودر پرداخت دیات است .
23- روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان و نگرفتن روزه برای مسافران و افراد مریض و ناتوان و اعلام شرایط و مقررات آن و... که تمام خصوصیات آن در قرآن کریم بیان شده است و روزه گرفتن در ماه رمضان بر مسلمانان واجب میباشد .
24- قیام و دفاع ( جنگ و نبرد) در برابر دشمان اسلام ومسلمین در راه خدا و آماده بودن در برابر دشمن وسلاح بدست گرفتن وبیان نحوه جنگیدن و چگونگی رفتار با اسیران و شرایط گرفتن اسیر وهمچنین قانون تقسیم غنایم جنگی و احترام گذاشتن ورعایت نمودن سایر قوانین جنگی و دفاع از حدود و ثغور اسلام و مسلمین .
*- خداوند کریم چگونگی جنگ (دفاع ) در مسجد الحرام و جنگ برای رواج و پیاده شدن اسلام حتی اگر ( به ظاهر در دنیا)) به ضرر مسلمانان باشد را بیان نموده است و خدا می داند خیر مردم و مسلمانان دررعایت آن است .
*- شکل و وضعیت ظاهری و نتیجه جنگ هرچه که باشد ، پیروزی درتمام جنگها از آن مسلمانان و خداست .
*- خداوند می فرماید در برابر حیله ها و اقدامات جنگی دشمنان از پشت سر به آنان حمله کنید و آنها رابه وحشت انداخته و متفرق نمائید و بدانید تیری که در جنگ انداخته می شودخداوند بوسیله آن کفاررامی کشدوبه همان وسیله مؤمنین راپیروز می نماید و برای پیروزی مسلمانان و شکست حتمی دشمن باید تمام امکانات را بسیج نمود و شروع وخاتمه تمام جنگهادردست خداوند است وجنگ هم آزمایشی برای ممات وحیات انسانهاست .
*- پاسخ دادن مثبت به درخواست پایان جنگ و انجام صلح که از طرف دشمن پیشنهاد می شود از شرایط جنگ است ودر این خصوص باید مواظب نیرنگ آنها بود وجنگ نیاز به رهبری(فرماندهی)شایسته داردوجزیه گرفتن ازکفار بخاطرزندگی درسر زمین مسلمانان و جنگ و حمله نکردن در ماههای حرام و دفاع کردن در برابر تجاوز کفار و مشرکین در طول تمام سال از مطالب و رهنمودهای دیگر الهی در خصوص جنگ است .
*- مطلب مهم وقابل توجه اینکه درهرجنگی(بین مسلمانان و کفار یا بین اسلام وکفر ) این است که پیروزی درجنگ و یا شهادت در آن هر دو نیکی و نعمت و پیروزی از طرف خدا وند بر بندگان شایسته و مومن به اومیباشد .
25- جهاد و مهاجرت و پیکار در راه خدا وند و حفظ و تقویت ایمان به خدا و سر پیچی نکردن از دستورات او و پیامبرش در این مسیر از دیگر فرائض و وظائف مسلمانان است
*- با هجرت و آزار و اذیت دیدن در این راه و جنگ کردن با کفار و مشرکین ومنافقین ، علاوه بر امتیازات و پاداش های مستقیم مربوط به این فریضه مهم ، موجب می شود که اگرانسان از قبل لغزشهائی را نیز داشته است ، خدا وند آنها را می پوشاند و هجرت و جهاد با مال و جان در راه خدا وند علاوه بر آخرت در این دنیا نیز جایگاه نیکوئی را برای عاملین به آن بدنبال خواهد داشت ، هر چند اگر می دانستند و می دانند که پاداش آخرت ( بهشت ) بهتر است و آنها اهل صبر و توکل به خدا هستند
*- خداوند متعال شرایط کسانی که جهاد بر آنها لازم نیست را بیان داشته است و جهاد و مهاجرت را عامل تشخیص مؤمنین از منافقین بیان کرده است و جهاد و گذشتن از مال و جان در راه خدا بزرگترین تجارت است که بهای آن نجات از جهنم و درجات عالی بهشت است .
26- از طرف خداوند برای جلوگیری از گناه و روی آوردن به محرمات ، انجام ازدواج و ارضاء (حلال) شهوت مردان از طریق زنان و بالعکس و رعایت حدود الهی مربوط به آن در قرآن کریم بیان شده است .
*- در آن قوانین و مسائل مربوط به زناشوئی و حقوق همسر وهمچنین طلاق و نگهداشتن عده ( سه ماه ) و احکام زایمان و غلسهای آنان ونفقه و مسکن دادن ومزد شیر دهی و عدالت بین همسران ( حداکثر تا 4 زن ) و پرداخت مهریه آنان و شرایط ازدواج موقت و تسلط مردان بر زنان وهمچنین خصوصیات زنان و مردان پاک و پاکدامن و پارسا و اینکه آنها شایسته همدیگرند را بطور کامل بیان داشته است .
*- پیرامون فرزند خواندگی و ظهار زنان و نگهداری عده برای ازداوج مجدد زنان و شرایط بازگشت دوباره به سوی زنان مطلقه و ظهار شده و دفاع از زنانی با ایمان آوردن در برابر شوهران کافرشان و برنگرداندن این زنها توسط آن شوهرها و همینطور گرفتن خسارت اززنانی که بعدازازدواج بر اساس اسلام مرتد شدند وبه سوی کفر می روند نیز مطالبی بیان شده است .
*- ازآنجائیکه محور ازدواج در بحث مستحبات مورد بررسی خواهد بودولیکن به لحاظ جلوگیری از روی آوردن به گناه در موضوع واجبات مطرح گردیده است ، ذکر دو نکته در اینجا ضروری به نظر می رسد:
الف - وقتی قرار است بازتاب ازدواج ، مانعی درمقابل بروز و ظهور گناه توسط مسلمانان باشد ، در انجام دادن مراسم مربوط به آن نباید گناهی رخ دهد واعمال و رفتار حرامی(ازجهت پوشش وآرایش،اختلاط محرم ونامحرم،موسیقی غنا،رقص،آلودگی ومزاحمت صوتی ازباب حق الناس، خوراندن غذا ونوشیدنیهای غیرحلال و...) به وقوع بپیوندد.
ب- علائم روی خوش نشان دادن و رفتن بسوی گناه هر موقع ( به سبب نداشتن همسر)در معرض بروز و ظهور قرار گرفت ، باید در راستای رفع و دفع آن (گناه) کوشید واز بروز آن جلو گیری نمود و با این شرایط به واجبات ( ازداوج کردن ) پرداخت و هیچ زمانی حتی ایام مربوط به عزاداری بزرگان دین(بدلیل اینکه امرمستحبی میباشندو واجبات بر آنها اولویت دارند)نمی توانند مانع امر واجب و موجب بروز و ظهور گناه شود.
27- ایمان و اعتقاد به اینکه اسلام بعنوان بهترین و کاملترین دین خداست و دین اسلام است که موردقبول و رضایت خداوند است و مسلمان شدن و مسلمان بودن ، ایمان و اعتقاد به دین اسلام ( اعتقاد به واجبات و انجام آنها و همچنین عدم تقبل محرمات و دوری از آنها) از خواستهای خداوند از بندگانش میباشد .
وگفتن اشهد ان لا اله الاالله واشهد ان محمدا" رسول الله به تنهائی ، نشانه و معیار مؤمن بودن نیست واعتراف به آنها و ایمان واعتقاد به آن از علائم ونشانه های انتخاب اسلام بعنوان مکتب ومذهب برای مسلمانی است وهمچنین اعتراف به وحدانیت خداوند و رسالت نبی مکرم اسلام حضرت محمد بن عبدالله (ص) است و مسلمان بودن و مؤمن شدن علاوه بر ایمان واعتقاد و اعتراف به آن ، باید به گفته ها و دستورات و تکالیف و سخنان خدا و پیامبرش و قوانین الهی مسطور در قرآن کریم عمل کرد و تمام اعمال و رفتار و گفتار و اعتقادات خود را با آنها تطبیق و همسو نمود که با این شرایط چنین فردی می تواند مدعی انتخاب اسلام و مؤمن بودن را داشته باشد .
*- دین خداوند برای هدایت بشراز خلقت آدم با رسالت حضرت آدم ابلاغ و در زمان پیامبران الهی و بخصوص پیامبران اوالعزم از طرف خداوند بتدریج تکامل یافت و در زمان رسالت خاتم الانبیاء حضرت محمد مصطفی(ص) وبخصوص درروزهیجدهم ماه ذی الحجه درحجةالوداع ودرسال دهم هجرت(باانتخاب وانتصاب حضرت علی(ع)بعنوان جانشین پیامبر) ص (و ولایت و ریاست دین اسلام در روز عید غدیر ) تکمیل شد و به اکمل نهائی رسید و نعمت فرستادن دین و آئین الهی در این روز توسط خدا وند با این شرایط برای تمام مردم وبخصوص مسلمانان خاتمه یافت واگر چنین نبودوچنین نمی شد رسالتی که از طرف خدا وند بر رسول معزر اسلام (ص) ابلاغ شده بود ، در آن روز با آن وضعیت با تأکید پروردگار به مردم ابلاغ نمی گردید و دین اسلام نیز ناقص مانده بود و نگرانی پیامبر اسلام (ص) درتأخیر ابلاغ واقعه غدیر از عدم تحمل شنیدن این پیام توسط دشمنان خداوند و دشمنان اسلام و مخالفان پیغمبر(ص) و علی(ع) بودوخداونددرپی اعلام برابلاغ این وظیفه واین رسالت مهم براین تأکیدکرد،که دشمنان و مخالفان(گروه کافر)هدایت نمی شوندوخداوند اسلام وپیامبررااز شر آنها حفظ خواهد کرد .
*- باتوجه به اینکه بارها در گفته ها و نوشته جات بیان شده است که پیامبر گرامی اسلام(ص)وحضرت علی بن ابیطالب(ع)وخاندان عصمت وطهارت(جمیعاٌ سلام الله علیهم) از زمان پیش از خلقت آدم و یا همزمان با آن وجود داشته اند ، بطور حتم وجود آنها بصورت فیزیکی و حضور آنها در بین مردم به مانند زمان حیات خودشان نبوده است ولیکن با عنایت به آنچه از خصوصیات حضرت باریتعالی است و آن اینکه همه آنچه مربوط به همه گذشته ها و همه آینده و در خصوص همه چیز و همه جا و بخصوص همه مردم در همه زمانها و از زمانهای قبل از پیدایش آدم تا تقسیم کردن مردم در دنیای دیگر برای پاداش بهشت و یا مجازات جهنم و بعد از آن را می داند وبه آنها آگاه بوده و واقف میباشد و فقط علم غیب را او می داند ، یقینا" با آفریدن آدم و انسانها در تدارک هدایت آنها بوده است و از همان زمان با وحی و ابلاغ گوشه ای از دین خود بر پیامبر وقت در اولین اقدام هدایت انسانها ، از همان زمان از خلقت و آفرینش این خانواده و تکمیل کردن این دین به وجود آنها و سپردن مسئولیت اداره و اجرای آن به ولایت و امامت آنها واقف و آگاه و مصصم بوده است و به همین منظور نیز آمدن آخرین پیامبر را بنام حضرت محمد (ص) در بعضی از کتب آسمانی که قبلا" از طریق وحی به سایر پیامبران نازل شده بود اعلام داشته است و لذا ادعای وجود با عظمت این خانواده در نزد خداوند و در کنار آفرینش آدم و حتی قبل از آن بصورت نور الهی در کنار ابلاغ دین و آئین برای هدایت آنها از همان زمان ، ادعائی کاملا"درست و صحیح و از عظمت و قدرت الهی است و همچنین از عزت و شخصیت و کرامت و شایستگی و تقوی و فضیلت این خانواده معزز و گرامی است و این ادعا در تکمیل شدن دین خدا در واقعه غدیر و در زمان رسالت حضرت محمد (ص) و انتخاب شایسته حضرت علی (ع) برای ولایت و امامت و جانشینی پیامبر خدا به دستور حضرت باریتعالی برای هدایت و رهبری دین او و مسلمانان ثابت شده است و از شرایط مؤمن بودن ایمان و اعتقاد به ولایت و امامت علی (ع) بعد از اتمام رسالت خاتم الانبیاء محمد مصطفی (ص) است.
*- همچنین ایمان واعتقاد داشتن به آیین حضرت ابراهیم (ع) و ایمان و اعتقاد داشتن بر اینکه راه راست و راه گمراهی در دین اسلام کاملا" دقیق وواضح مشخص شده است و اینکه دین درنزد خداوند دین اسلام است که دستورات آن در قرآن کریم و آشکار است و هیچ اکراهی در آن نیست و مسلمانان و ایمان آورندگان به آن ، به دستاویزی محکم چنگ زده اند و ایمان نیاورندگان به آن کافر هستند و هر کس در حد توانائی اش نسبت به وظائف دینی اش تکلیف شده است وانسان آنچه را که از کارهای نیک انجام دهد برای خود انجام داده است و آنچه را که از کارهای بد کسب کرده و به انجام آنها پرداخته است به ضرر خود اوست و هرچه نیکی به انسانها برسد از خداست و آنچه ازبدی به انسانهابرسدازنفس خودآنهاست وازکسی است که فقط پاداش دنیارا میخواهد .
*- پس پاداش دنیا و اخرت نزد خداوند است و خدا وند نمی خواهد با مقررات ابلاغ شده مردم را در تنگنا و رنج قرار دهد و اگر بخواهد می تواند به جبر مردم را وادار به ایمان نماید ، ولی می خواهد مردم را پاک کند و نعمت را بر آنان تمام نماید و خودشان انتخاب کننده باشند و کلام خداوند در این روز( عید غدیر خم) و در دین اسلام کامل گردید و برای هدایت مردم در صداقت و عدالت به حد کمال و اتمام رسید .
*- هیچکدام از موجودات خدا وند تحمل این امانت الهی رانداشتند و انسان که موجودی ستمکار و نادان (معرفی کفار و منافقین در برابر مؤمنین) بود این رسالت راپذیرفت و وظیفه انسان یاری کردن دین خداست و دین خدا حق است و دین خدا اسلام است .
28- اداء دین وامانت ووفای به عهدوپیمان،باخداورسول خدا وبا مردم و پس دادن اموال مردم و اداء به قسم خوردن و یا سپردن وثیقه برای اطمینان و اداء دین وامانت ازفرائض مؤمنین است.
29- عدم پیروی از شیطان و فریب نخوردن از او و دوری از هوای نفس و سر پرست قرار ندادن کافران برای خود امری واجب و از فرائض مسلمانی است و این نشانه ای بر اخلاص و از بندگان بر گزیده خدا میباشد وانسان باید پناه ببرد به خدا از شر کارهای شیطان و شر کارهای پیروان او که از تاریکی شب سیاهتر و بدتر هستند و همچنین پناه ببرد به خدا از شر شیطان ووسوسه های شیطان از جن ها و آدم ها .
30- ایمان و اعتقاد به امر به معروف و نهی از منکر و اینکه باید گروهی ( از ایمان آورندگان) دیگران را به خیر دعوت کنند و امر به معروف و نهی از منکر نمایند و اگر مؤثر واقع نشد آنها را به حال خود رها کنند و همچنین موعظه کردن برای تبلیغ و دفاع ازدین اسلام.
31- رعایت کردن قانون الهی در تقسیم ارث اموات و دادن بدهی آنان ( اموات) و عمل به وصیت نامه متوفی و رعایت دقیق نظرات الهی در این خصوص.
32- انجام غسل جنابت برای برای توقف در مسجد و اقامه نماز.
33- انجام تیمم ( بدل از وضو و غسل ) و کمیت و کیفیت آن در صورت یافت نشدن آب برای وضو و غسل کردن.
34- ارجاع اموراختلافی وقضائی وحکومتی وعملی واعتقادی(درهرزمینه ای)که دربین مردم بوجود می آید به سوی(گفته های)خدا وندوپیامبرگرامی اسلام(ص) براساس ایمان وعمل به قرآن کریم وارجاع قضاوت این اموروتشخیص آن به مؤمنین شایسته وبرتردرایمان و تقوی ،
*- مؤمنین برای حل اختلاف و انجام قضاوت و داوری در میان مردم و در بین خودشان باید از روی عدالت و برپا کردن عدل و گواهی دادن برای خدا وند منان ودر نظرداشتن او اقدام نمایند ، اگر چه قضاوت به ضرر خود آنها باشد .
*- قضاوت کردن و کشتن و به دار آویختن افراد ی که در زمین فساد می کنند و یا قطع دست وپای آنهابه صورت مخالف وتبعیدبه سرزمین دیگروقطع دست(باشرایط کمی وکیفی)سارقین و سایر موارد دیگر احکامی است که از طرف خدا وند ابلاغ شده است و قاضی( شایسته و دارای صلاحیت) نباید از آنها اعراض نماید و باید در قضاوت و صدور احکام به آنها توجه داشته باشد و کسی که حکم الهی را نپذیرد مؤمن نیست و همچنین داشتن شاهد و قسم خوردن بر موارد اتهامی و جرم بخصوص در اثبات روابط نامشروع و صدور حکم شلاق و تازیانه و گواه گرفتن مؤمنین از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قاضی و قضاوت و حل اختلافات قرار گیرد.
35- غسل دادن میت و دفن مرده و نماز میت از امور واجب برای اموات است که باید از طرف مؤمنین و مسلمانان برای مردگان انجام شود .
36- حفظ ( جان و ایمان و عقاید) خود بر مسلمانان واجب و لازم است
37- دوری و دشمنی با دشمنان قرآن و خدا وند و دشمنان پیامبران و اولی الامر ودشمنان متقین امری لازم وازشرایط وفرائض مسلمانی است، آنان که با شما(مسلمانان و مؤمنین ) و خدا ی کریم و پیامبراسلام و آئین تان ( قرآن کریم) دشمنی و مبارزه و جنگ می کنند(حتی اگر همسروفرزندانتان باشند)بایدازآنهادوری کنیدونسبت به آنها دشمن باشید ( تبری)
38- اجراورعایت عدالت با مردم در پیمانه ها وسنجش با ترازوی صحیح وعدالت دردادوستدو معاملات با همدیگر و انجام معا ملات با خدا وند از دیگر دستورات الهی برای مسلمانان میباشد .
39- ایمان و اعتقاد به اینکه محور آفرینش انسان و جن برای عبادت خداست و نماز و همه عبادات و زندگی و مرگ انسان برای خداوند و در اختیار اوست و عاقبت امور در دست خداست و اهل عبادت شدن و یا کافر شدن آزمون خداوند از بندهء خویش است .
40- داشتن حجاب و رعایت کامل آن برای انسان مسلمان واجب است و حجاب برای زن چادر و یا عبا میباشد و همینطور پوشش مناسب برای مرد به ترتیبی که عدم پوشش وی موجب فساد نشود ، میباشد .
*- انسان مؤمن باید برای پوشش ظاهربدن خود و حفظ بدن در برابر نامحرمان حجاب داشته باشد ، حجاب برای بدن ، مانند تقوی برای انسان است که معایب باطنی بدن انسان را می پوشاند و پوشاندن اندام ها و نشانه های زن و مرد بودن بر مؤمن واجب است و همچنین زیور آلات بر تن کردن و آرایش سر و صورت ، که هنگام رفتن بیرون از منزل و در برابر نامحرمان وهنگام راه رفتن نباید توجه دیگران ( نامحرم) را بخود جلب کند و همینطوردر وقت استراحت در منزل در نزد بستگان (افراد به بلوغ رسیده و تشخیص دهنده) و در نزد بردگان و کارگران و... باید رعایت شود .
داشتن حجاب کامل باپوشش بدن ونداشتن چادرویاعبا برای زنان بالای 50 و 60 سال(زنان یائسه)مانعی ندارد .
*- مردان و زنان نامحرم نباید نرم و شیرین با همدیگر سخن بگویند بلکه درست و متین باید صحبت کنند و بیشتر نشستن در منزل برای زنان بهتر است .
41- پرداخت خمس از واجبات است که شرایط آن در قرآن اعلام شده است و پرداخت خمس از شرایط پاک و طیب و حلال شدن اموال و وجوه نقدی فرد مسلمان است که انسان در صورت پاک شدن و پاک بودن سرمایه اش می تواند برای سایر امور واجب و احیانا" امور مستحبی که به سرمایه نیاز دارد از آن سرمایه استفاده نماید و در غیر این صورت استفاده ازسرمایه ای که وجوه آن حساب و پرداخت نشده است جای بررسی دارد.
42- ایمان و اعتقاد به اینکه انجام کارهای مستحبی ، جبران اعمال واجب را نخواهد کرد و اعمال واجب نیز با هم یکسان نیستند و عبادت و ناله و زاری به در گاه خداوند (اعمال ورفتار مستحب) نشانه خلوص و راستی انسان در ایمان است .
43- دانستن و یاد گرفتن احکام و دستورات دینی بر فرد مسلمان واجب است ، ولیکن هرکس به هر آنچه آموخته و عمل می کند در نزد خدا وند مقبول وپذیرفته است.
44- سبقت گرفتن انسان در انجام آنچه موجب کسب پاداش بهشت و آمرزش گناهان و آمرزش انسان و کسب رضایت خداوند می شود مانند ، حفظ کردن حدود و مقررات الهی و عمل کردن به وحی و دستورات قرآن کریم و صرف نظرنمودن از لغزشها ی دیگران و انجام عدل و احسان و دادن حق خویشاوندان و همچنین پیروی کردن از شریعت اسلام و نیکو کاری و انجام کردار شایسته و همینطور پاگیزگی و سلامت نفس و ایمان واعتقادداشتن وپذیرفتن احکام ودستورات خداوند منان ورسول مکرم اسلام (ص) و عمل نمودن به دستورات آنها و تلاش و همت به منظور جلب رضایت خدا وند و تسلیم بودن در برابر امر او ، از امور واجب و فرائض مسلمانان است که با عناوین کلی در قرآن کریم بیان شده است .
*- سبقت گرفتن دراطاعت از خدا ی کریم و رسولش که از لطف و عنایات حق تعالی است و هرکس بتواند در این امور بهتر و سریع تر و با ذوق و شوق اقدام نماید ، آنچه انجام داده است به سود خود او خواهد بود و موجب نگهداری خود ش و خانواده اش از آتش جهنم می شود و همچنین تزکیه نفس وگذشتن از عقبه را برای وی به سوغات خواهد آورد و ایمان آورندگان(واین مردم ) با این کردارشایسته که انجام داده اند، بهترین مردم در نزد خدا ودرروز قیامت هستند .
45- ایمان و اعتقاد به اینکه ملاک ارزشیابی بندگان در نزد خداوند در دنیا و آخرت میزان تقوا ی آنهاست(وتقوی یعنی اعتقادبه واجبات وانجام دستورات وفرائض عملی آن واعتقاد به حرام بودن محرمات وترک وردآنها)وهمچنین بزرگ ومحترم داشتن نشانه های خداست و همینطور داشتن قلب پاک که زمینه رعایت دقیق دستورات قرآن کریم است .
*- وضعیت شغلی ومیزان سرمایه و سایر امتیازات اجتماعی حقی برای ارزیابی و تقرب به خداوند متعال محسوب نمی شود و فقط افراد با تقوا ، بندگان برتر و مقرب تر در نزد او هستند و تنها مؤمنان رستگارند وخداوند برای تا،کید در تفاوت ایمان مردم به آسمانها قسم یاد کرده است.
46- تعبیر خواب ( صحیح) علم خدائی است که به همه بندگان داده نمی شود وخداوند این علم را به افراد شایسته و مؤمن در نزد خودش سپرده است .
47- پیروی کردن از آیین حضرت ابراهیم در دین و اسلام و بیزاری جستن از دشمنان دین بر مسلمانان واجب است
48- دوستی ومودت نمودن و نزدیک ویارشدن بادوستان خداوپیغمبراسلام(ص)واولی الامر و متقین از دیگر وظائف مسلمین میباشد.(تولی)
49- پرداخت و اداء حق الناس ( حق و حقوق مردم ) که بطور نا خواسته توسط کسی از آنان سلب و غصب می شود بر مردم مسلمان واجب است.
50- اعتقاد به اینکه علم و هنر و حکمت و آنچه که از توانائی وبهره مردم میباشد و کار ها ئی را که انسان می دانست و آموخته است و می داند ، همگی آنها توسط خداوند به انسان آموخته شده است و اهل علم ودانش بودن از حق و حقوق محض خدا وند است وخدا گوشه ای از آن را بر پیامبر و در قرآن کریم نازل کرده است و آنچه راکه مردم می دانند ازطرف خداوندبه آنها نیزعطا شده است ودارندگان آن از(عذاب و بی توجهی به دستورات ) خدا می ترسند.
51- هرکس به خدا نزدیکتراست و مقرب در گاه اوست ، در صورت ترک و یا سهل انگاری حتی نسبت به یک وظیفه و فریضه ، زودتر و شدید تر از سایر مردم و مسلمانان دیگر مورد مواءخذه خدا وند ( آزمایش و جبران گناها ن) در این دنیا قرار خواهد گرفت .
52- انجام نذروعهدی که انسان خودرا ملزم به انجام آن می نماید،واجب است .
53- ایمان و اعتقاد به امنیت خانه خدا و پرستش ( صاحب) آن خانه از عقاید مسلمانان است .
54- ایمان به نازل شدن قرآن در شب قدر و معین شدن امور مردم و روزگار بر اساس حکمت پروردگار و همچنین القاء شدن وحی دراین شب از شرایط مسلمانی است .
55- ایمان و اعتقاد به اینکه ، ایمان و اعتقاد به عمل آن است ، نه به گفتن آن.
56- نمازجمعه ازواجبات زمان پیامبراسلام(ص) و ائمه هدی (ع) بوده است،که درحکومت اسلامی ودرزمان غیبت امام زمان (عج) واجب نیست و لیکن به انجام و اقامه آن زیاد تأکید شده است .
57- دادن کفاره و گشودن سوگند توسط مسلمانان برای بهره مند شدن از نعمتهای خداوندکه انسان باسوگندخوردن ازاستفاده آنها خودرامحروم نموده است، لازم است .
58- راستگوئی در ایمان و عمل به آن ، بر فرد مسلمان واجب است.
آنچه به عنوان اعمال و رفتار و اعتقادات واجب ( بطور خلاصه و کلی گوئی ) بیان شده است تماما" از قرآن کریم و بهره برداری از معانی آیات آن استخراج گردیده است و توضیح دیگر اینکه ( اعتقادات و اعمال و رفتار) در امور واجبات و محرمات مکمل همدیگر هستند و دراین بند آن اعمال و رفتار و اعتقاداتی که بصورت امر و تکلیف بر پیامبر اسلام (ص) و برای هدایت مردم بیان شده بود وبا رعا یت کردن آنها به پاداش بهشت وعده داده شده است و از دیدگاه مثبت قابل بهره برداری وتوجه میباشدجمع آوری ونوشته شده است ودر بنددیگر(محرمات)آن اعمال و رفتار و اعتقاداتی که بصورت نهی و منع بر انجام آنها بیان گردیده است و همچنین درصورت روی آوردن انسان (کفار) به آنها به عذاب آخرت ( جهنم ) تهدید و وعده داده شده است جمع آوری و بیان خواهد شد و الا بطور کلی اینگونه می توان گفت که عدم ایمان و اعتقاد بر واجبات و عدم انجام آن واجباتی که انسان ( مسلمان) مکلف و ملزم به انجام آنها شده است ، در یک جمله کوتاه حرام است و از محرمات میباشد و همچنین این مطلب بطور کلی در عکس محرمات نیز می تواند صدق کند و واجب و حرام دو روی یک سکه هستند ولیکن برای نتیجه گیری بهتر در بند دیگری به بررسی محرمات در قرآن کریم خواهیم پرداخت و بدنبال آن در بازتاب رفتار نتیجه گیری نهائی خواهیم پرداخت.
*- در نظر بود که آدرس آیات قرآن کریم در برابر هر ردیف و یا در ذیل صفحات مورد اشاره قرار گیرد که در یک بررسی شامل کلیه آیات قرآن کریم گردید و لذا در یک کلمه (قرآن مجید) بعنوان منبع واجبات و همچنین محرمات معرفی می شود که با مراجعه به هرکدام از آیات میتوان به نکته ای از این مطالب رسید و لذا به منظور کاهش حجم کتاب به همه آیات اشاره نخواهد شد.
- ۹۳/۰۷/۲۵